Más de 80 jóvenes de la cantera y la Fundación Fidias participan en una innovadora iniciativa para fomentar la sostenibilidad y la alimentación responsable
Athletic Club Fundazioak, EIT Foodekin lankidetzan, elikagaien xahutzeari buruzko hezkuntza programaren hirugarren eta azken saioa egin zuen atzo Lezaman. Jardunaldiak Athletic Clubeko gizonezkoen Alevin taldeko 80 gazte baino gehiago eta Fidias Fundazioko haurrak bildu zituen, aurreko bi saioetan ikasitakoa modu dinamiko eta dibertigarrian finkatzeko diseinatutako yinkana jasangarri batean parte hartzeko.
Ekimen honen hirugarren eta azken tailerra Lezaman egin zen Athletic Club Misioa: Elikadura Xahuketa eta Elikadura Osasungarria izenpean, non Athletic Clubeko gizonezkoen Alebin taldeko jokalariek esperientzia partekatu zuten Fidias Fundazioko haurrekin. Dinamika sortzaile eta parte-hartzaileen bidez, parte-hartzaileek elikagaien xahuketaren ingurumen-inpaktuari buruz hausnartzeko aukera izan zuten, eta iraunkortasunari, elikadura arduratsuari eta kontsumo arduratsuago baterako praktikei buruzko ezagutzak eskuratu zituzten. Jardunaldia amaitzeko, yinkana jasangarri bat egin zen, psikomotrizitate-probak eta elikagaiak alferrik galtzeari buruzko galderak konbinatuz. Horrela, aurreko saioetan ikasitako guztia indartu zen.

Programa urtarrilean hasi zen, eta teoria eta praktika uztartu dituzten hiru saio izan ditu, ikaskuntza modu ludikoan sustatzeko. Lehenengoan, C taldeko (14-18 urte) jokalariei zuzenduta, funtsezko kontzeptuak jorratu ziren, hala nola menu orekatu baten plangintza, erosketa kontzientea eta elikagaien berrerabilera. Patrizia Vitelli sukaldariaren eta telebistako aurkezlearen laguntzarekin, parte-hartzaileek ohitura errazak deskubritu ahal izan zituzten, eguneroko lanean alferrik ez galtzen laguntzeko.
Ondoren, bigarren tailerra Fidias Fundazioan egin zen, Athletic Clubeko jokalari kimuen eta egoera ahulean zeuden haurren partaidetzarekin. Sormenezko dinamiken eta talde-lanaren bidez, gazteek kirol-eremuan elikagaiak alferrik galtzeak duen eragina aztertu zuten, eta kontzientziazio-mezuak zituen pankarta bat diseinatu zuten, kontsumo arduratsuaren garrantzia azpimarratuz.
Gainera, jarduera honek jarraipena eman zion Edukabilborekin batera Fidias Fundazioan egindako aurreko tailer bati, non gazteek futbolaren munduan elikagaiak alferrik galtzearen arazoa aztertu zuten sormenaren eta talde-lanaren bidez. Horren ondorioz, pankarta bat diseinatu zuten, janaria xahutzea murriztearen garrantziari buruzko kontzientziazio-mezuekin.

Iraunkortasunarekiko konpromisoa
Programa horri esker, parte-hartzaileek elikagaien kudeaketa eraginkorraren garrantzia ulertu dute, eta irtenbide sortzaile eta iraunkorrak aurkitu dituzte elikagaiak alferrik ez galtzeko.
Elikagaiak alferrik galtzeari buruz kontzientziatzeko egiten duen lanaz gain, Athletic Club Fundazioak iraunkortasunari eta ingurumenaren babesari lotutako hainbat ekimen garatzen ditu. Proiektu aipagarrienetako bat Lurgaia Fundazioarekin duen lankidetza da. Fundazioarekin Bizkaiko baso autoktonoen basoberritzean parte hartzen du. Ekimen honen bidez, Klubeko jokalari, teknikari eta langileek milaka zuhaitz landatu dituzte Urdaibaiko Biosfera Erreserban, tokiko ekosistema lehengoratzen eta karbono-aztarna konpentsatzen lagunduz.